Skip to content

Zeqmelit®

I utvecklingen av Zeqmelit®, en snabblöslig munfilm som innehåller glukokortikoiden dexametason, har AcuCort lyckats kombinera fördelarna med den välbeprövade substansen och den användarvänliga munfilmen för snabb tillgänglighet och lindring i akuta situationer. Läkemedlet är bolagets första marknadsgodkända produkt.

Den aktiva anti-inflammatoriska substansen dexametason tillhör gruppen glukokortikoider som är en mycket välkänd, välbeprövad och väletablerad grupp av läkemedel. Glukokortikoider har använts kliniskt sedan 60-talet och ordineras i behandling av många sjukdomar. Det finns således en stor kunskap hos läkarkåren och sjukvården om glukokortikoider och erfarenhet från förskrivning av denna läkemedelsgrupp. Glukokortikoider dämpar immunreaktioner och inflammatoriska processer.

Dexametason är en av de mer potenta glukokortikoiderna vilket innebär att även små mängder t.ex. en Zeqmelit® munfilm ger effektiv lindring.

Immateriella rättigheter som patent- och varumärkesskydd spelar en avgörande roll för AcuCorts framtida kommersiella möjligheter. Bolaget har en aktiv patentstrategi som täcker de viktiga läkemedelsmarknaderna. Zeqmelit® är skyddat i form av två patent. Patentskyddet omfattar både munfilmsteknologin med steroider samt produktionsprocessen.

En munfilm motsvarar en dos

Zeqmelit® är en tunn, snabbupplösande och användarvänlig munfilm som smälter på tungan inom 10 – 15 sekunder. Patienten behöver inte tillgång till vatten för att använda produkten. Munfilmen ligger i en liten och smidig förpackning i storleken av ett visitkort. För till exempel allergiker kan akuta och svåra allergiska reaktioner uppstå plötsligt och utan förvarning. Med Zeqmelit® har patienten alltid snabb tillgång till sin medicin.

Munfilmskonceptet är enkelt. En munfilm är en dos. Detta är enkelt, praktiskt och tryggt för patienten och anhöriga.

Indikationer och positionering

AcuCorts läkemedel Zeqmelit® är godkänt i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Zeqmelit® är godkänt för bland annat behandling av akuta och svåra allergiska reaktioner, krupp hos barn, illamående och kräkningar vid cellgiftsbehandling och för behandling av patienter med covid-19 med andningssvårigheter och behov av syrebehandling.

Zeqmelit® är ett läkemedel för akut medicinering, en s.k.”rescue product”, för personer som kan drabbas eller tillhör riskgruppen för akuta och svåra allergiska reaktioner.